Vrije Evangelische Gemeenten

In 1919 begon het Amerikaanse echtpaar  Ralph en Edith Norton met hulpverlening aan gewonde Belgische soldaten in Engeland. Ze deelden ook evangeliën uit. Soldaten die tot geloof kwamen en teruggingen naar België, vormden het begin van de evangelische beweging in België. Zo ontstonden de eerste  Evangelische gemeenten in Antwerpen, Brugge en Oostrozebeke. De Belgische Evangelische Zending werd een feit.

 

Vanuit deze beweging werd in 1962 het VEG opgericht (Vereniging van Evangelische Gemeenten. Er waren  toen  8 gemeenten te weten: Antwerpen, Auvelais , Brugge, Brussel (Vlaamstalig), Brussel (Franstalig), Charleroi, Kortrijk en Luik. Er kwam geleidelijke groei na een trage start. In 1981 waren 12 kerken aangesloten. Momenteel zijn er 31 gemeenten aangesloten en meerdere gemeenten overwegen om zich aan te sluiten.

 

Herentals is één van de aangesloten kerken. Elke gemeente is zelfstandig. Gezamenlijk worden landelijke activiteiten georganiseerd, zoals de familiedag op 1 november. Elk voorjaar  gaat er ook een Leiders Conferentie door. Het blad “Verbinding”  geeft informatie voor en door de gemeenten.